با پیشرفت و گسترش دنیای تجارت الکترونیک – فروش محصولات و خدمات از طریق اینترنت – فرصتهای بیشتری برای کارآفرینان با آشنایی با نحوه فروش محصول در اینترنت، در همه جای دنیا فراهم شده است.
با نگاهی گذرا به دنیای تجارت الکترونیک متوجه رشد روز افزون آن بدون هیچ گونه کند شدن میشویم. اگر شما جز افرادی هستید که به کسب و کارهای آنلاین علاقهمندید، فروش آنلاین میتواند برایتان بسیار سودآور باشد. چراکه دیگر حتی دغدغه و مشکلات سرمایهگذاری برای ملک و خرید یا اجاره فروشگاه ندارید.
البته راه اندازی یک فروشگاه آنلاین شامل چندین مرحله است. شما باید یک صنعت را انتخاب کنید، برای کسب و کار خود یک اسم انتخاب کنید و تصمیم بگیرید که به چه نوع مشتریانی میخواهید خدمت کنید. از آنجا که ویترین فروشگاه شما در اینترنت قرار دارد، پس باید یک نام دامنه مناسب برای وب سایت خود نیز انتخاب کنید، فروشگاه آنلاین خود را بسازید و سایر جزئیات مانند حمل و نقل مورد استفاده را مدیریت کنید.
البته گذراندن تمامی این مراحل سخت و طاقتفرسا بنظر میرسد ولی در ادامه با ما باشید تا نحوه گذراندن هرچه آسانتر این مراحل را به شما آموزش دهیم.
در ادامه مطلب ما ۶ گام اساسی برای آموزش نحوه فروش محصول در اینترنت را برای شما جمعآوری کردهایم. با طی کردن این ۶ گام با توجه به نکاتی که در هر مرحاه گفته میشود شما میتوانید به بهترین صورت ممکن به هدف خود برسید. البته فراموش نکنید که درصورت بروز هر مشکلی برگشتن به عقب و جبران اشتباه یا بهبود شرایط نه تنها بد نیست بلکه شما را به موفقیت نزدیکتر میکند.
نحوه فروش محصول در اینترنت در ۶ مرحله:
۱- انتخاب محصول برای فروش
میتوان گفت یکی از مهمترین مراحل، همین مرحلهی انتخاب محصول است. چراکه شما باید تمام جوانب فروش آن محصول را درنظر بگیرید. مثلا برخی محصولات حاشیه سود مشخصی دارند و فراتر از آن نمیروند. بهترین روش این است که با انتخاب یک زمینهی وسیع شروع کرده و در نهایت آن را به یک گروه خیلی خاص محدود کنید. چراکه انتخاب یک گروه کوچکتر و تخصصیتر باعث پیشرفت بیشتر در منطقه خاص و کاهش رقابت میشود.
بهعنوان مثال شروع به کار یک فروشگاه لوازم آشپرخانه جدید در کنار برندهای معروف و با قدر لوازم آشپزخانه که مجموعهای کامل از لوازم و اطلاعات مورد نیاز در این زمینه را داراست، کاری بسیار دشوار است. اما انتخاب یک گروه کوچکتر مانند قهوهساز، هرچند شاید در ابتدا درآمد کمتری داشته باشد ولی برای آینده به شما انرژی، پول و تجربه بیشتری فراهم میآورد که نتایج قویتری به همراه دارد. معروفشدن نام تجاری شما به عنوان متخصص قهوهساز در منطقه نیز بسیار راحتتر از فروش لوازم خانگی خواهدبود.
هنگام انتخاب زمینه فروش، به انواع محصولات مورد علاقه خود فکر کنید. راهاندازی کسب و کار و ایجاد نام تجاری بسیار آسانتر و مفیدتر خواهد بود اگر صنعتی را انتخاب کنید که به آن علاقه دارید. همچنین تامین کنندگان احتمالی خود را برای این موارد در نظر بگیرید. مثلا اینکه آیا قصد دارید خودتان یک محصول بسازید یا آن را از عمده فروش خریداری میکنید؟ این قبیل سوالات برای ایجاد یک طرح تجاری خوب بسیار کمک کننده خواهد بود.
۲- انتخاب نام دامنه مناسب
نام دامنه یا نشانی اینترنتی شما آدرسی است که مشتری برای پیدا کردن وب سایت شما در مرورگر خود تایپ میکند. بهتر است که نام تجاری خود را همزمان با نام دامنهتان انتخاب کنید. به این ترتیب، شما میتوانید دامنه ای را انتخاب کنید که مطابق با نام تجاری شما باشد و از مشکلاتی مانند انتخاب نام تجاری که به عنوان نام دامنه کار نمیکند یا قبلاً استفاده شده است جلوگیری میکنید.
انتخاب نام دامنه مناسب بسیار مهم است. نام دامنه باید کوتاه، بهیادماندنی و واضح باشد. اگر نام تجاری شما قبلاً شامل کلمات کلیدی مربوط به محصولاتی که میفروشید نیست، باید مهمترین کلمه کلیدی خود را برای اهداف بهینه سازی موتورهای جستجو (SEO) به نام دامنه خود اضافه کنید.
نام دامنه شما باید بهگونهای انتخاب شود که بیان آن کاملا واضح بوده و نیاز به توضیح بیشتر در مورد معنی یا نحوه نوشتن آن نباشد. یعنی از کلماتی که ممکن است با سایر کلمات مشابه دیگر اشتباه گرفته شوند و همچنین از خط فاصله در نام دامنه خود استفاده نکنید.
۳- ساخت فروشگاه آنلاین
همانطور که قبلا در مقاله ” راه اندازی فروشگاه اینترنتی” نیز اشاره کردیم، امروزه روشهای زیادی برای طراحی یک وب سایت فروشگاهی اینترنتی بدون نیاز به دانشی از برنامه نویسی ارائه شده است که نحوه فروش محصول از این طریق کار شما را بسیار راحتتر میکند. شما میتوانید با آموزش دیدن برای هر کدام از این روشها و استفاده از CMSهای آماده یک فروشگاه اینترنتی برای خود طراحی کنید.
اما توجه داشته باشید که تنها آموزش دیدن در این زمینه برای داشتن یک وب سایت فروشگاهی خوب کافی نیست. چراکه بسیار از موارد و پیشرفتها با تجربه بدست میآیند. پس اگر شما وب سایت خود را به فرد یا شرکتی که در این زمینه تجربه کافی را داشته باشد بسپارید، میتوانید از عملکرد هرچه بهتر آن آسوده خاطر باشید. شما میتوانید از خدمات طراحی سایت شرکت وب اندیشان استفاده کنید تا راهنماییهای لازم را برای این منظور از آنها دریافت کنید.
۴- روشهای حمل و نقل خود را تعیین کنید
حمل و نقل در هسته تجارت الکترونیک قرار دارد، زیرا مشتریان شما سفارش آنلاین میدهند و شما نیاز به راهی دارید تا محصولات خود را به دست آنها برسانید – مگر اینکه محصولات شما مواردی مانند کتاب الکترونیکی، موسیقی و… باشد که بتوان آنها را دانلود کرد و نیاز به ارسال نباشد.
باید هزینه حمل و نقل و روش آن را مشخص کنید. البته حمل و نقل رایگان میتوان یک ویژگی بسیار خوب برای فروشگاه آنلاین شما در جهت جذب مشتری باشد ولی به شرط اینکه این کار مانع از سود دهی فروشگاه شما نشود.
۵- فروشگاه آنلاین خود را تبلیغ کرده و به همه معرفی کنید
شما باید بلافاصله بازاریابی فروشگاه آنلاین خود را شروع کنید تا از جریان مداوم مشتریان در سایتتان اطمینان حاصل کنید. بهترین شکل بازاریابی یک رویکرد چند وجهی است که شامل رسانههای اجتماعی، خبرنامههای ایمیل، بهینهسازی موتورهای جستجو و تبلیغات پولی میشود. اگر فروشگاه آنلاین شما امکاناتی مانند تبلیغات و کوپن های معمولی مانند تخفیف محصولات و حتی تخفیف های روزانه یا گروهی را پشتیبانی کند حتما از آنها استفاده کنید.
رسانههای اجتماعی مانند اینستاگرام یک راه عالی برای به دست آوردن نام و شهرت و تعامل با مشتریان است. شما باید یک صفحه تجاری اینستاگرام ایجاد کنید و آن را با تصاویر و اطلاعات محصولات فروشی بارگذاری کنید.
خبرنامههای ایمیل باید به طور منظم ارسال شوند تا مشتریان را از فروش آینده، محصولات جدید و سایر اخبار مطلع کنند. خواندن خبرنامههای شما به جای تبلیغات آشکار باید جالب و سرگرم کننده باشد و نباید آنها را زیاد ارسال کنید. به هر حال شما نمیخواهید مشتریان خود را اسپم کنید، بنابراین ماهی یکبار تقریباً برای همه فروشگاهها کافی است. همچنین میتوانید یک خبرنامه اضافی در موارد نادر و مهم مانند انتشار محصول مورد انتظار ارسال کنید.
البته با توجه به اینکه این روزها کمتر کسی ایمیلهای تبلیغاتی خود را چک میکند، ارسال sms از طریق پنلهای sms برای این اطلاع رسانیها میتواند نتیجه بهتری نسبت به ایمیل داشته باشد.
بهینه سازی موتورهای جستجو به مشتریان جدید کمک میکند تا وب سایت شما را از طریق جستجو در Google ، Bing و سایر موتورهای جستجو پیدا کنند. شما میتوانید SEO خود را با ارائه محتوای با کیفیت بالا در وب سایت خود که کلمات کلیدی مناسب برای محصولات شما را پوشش بدهد، چه در محتوای صفحه وب سایت خود و چه در مقالات وبلاگ ، تقویت کنید. جنبه فنی SEO مانند ساختار URL صحیح، سرعت صفحه، نقشه سایت XML و موارد دیگر که مدیریت صحیح آنها کمی سختتر است.
۶- کسب و کار خود را گسترش دهید
هنگامی که تجارت شما شروع به کار میکند و سفارشاتی در دست شما قرار میگیرد، باید این سفارشات را در اسرع وقت پردازش و اجرا کنید. این روند میتواند با افزایش تعداد مشتریان شما تبدیل به یک چالش شود و شما باید زمان صرف شده در کارهای مختلف تجاری را با توانایی ارائه خدمات عالی به مشتریان متعادل کنید. این موردی است که مشاغل جدید در صورت عدم آمادگی معمولا با آن درگیر میشوند، بنابراین مهم است که ابزارهای لازم برای رشد و پایداری کسب و کار خود را داشته باشید.
برای درک روندهای فروشگاه خود، میتوانید گزارشات دقیق و واقعی در مورد تمام ترافیک و فعالیت فروشگاه خود را مشاهده کنید. میتوانید از این اطلاعات برای برنامهریزی موجودی خود و استراتژی تبلیغات خود استفاده کنید. همچنین میتوانید فروشگاه خود را به Google Analytics متصل کنید تا اطلاعات ارزشمندی در مورد نحوه آشنایی مشتریان شما با شما را دریافت کنید. این دانش به شما کمک میکند تا بازاریابی خود را بهبود بخشید و به شما نشان میدهد که چه چیزی بازدیدکنندگان را به وب سایت شما هدایت کرده است.
چک لیست فروش آنلاین
- در حالی که کسب و کار و وب سایت خود را راه اندازی میکنید، میتوانید به این چک لیست مراجعه کنید تا به حفظ ادامه حیات آن کمک کنید.
- همه کارهایی را که باید قبل از فعال شدن فروشگاه آنلاین انجام دهید، پیگیری کنید.
- آیا همه مجوزهای لازم برای راه اندازی یک تجارت در صنعت خود را دریافت کردهاید؟
- آیا اطمینان دارید که فروشگاه آنلاین شما از امنیت لازم برای محافظت از اطلاعات مشتریان شما برخوردار است؟
- الگوی طراحیای (لوگو) را انتخاب کردهاید که برای نام تجاری شما مناسب باشد؟
- ساختار دسته بندی مناسبی برای محصولات خود ایجاد کردهاید؟
- آیا همه محصولاتی که میخواهید در زمان عرضه در دسترس باشند، تامین شدهاند؟
- ارسال، بازگشت و سیاستهای حفظ حریم خصوصی خود را برای وب سایتتان نوشتهاید؟
- حداقل یک گزینه پرداخت تنظیم کردهاید؟
- روشهای حمل و نقل خود را تنظیم کردهاید؟
- اطلاعات تماس کسب و کار خود را به منظور ارائه خدمات به مشتریان در سایت خود ارسال کردهاید؟
- کجا می توانم محصولاتم را به صورت آنلاین بفروشم؟
هوشمندترین خرده فروشان آنلاین در چندین کانال محصولات خود را به فروش می رسانند، به این معنی که محصولات را در بیش از یک وب سایت یا بازار به فروش میرسانند. تصور کنید که فروش چند کانالی شبیه یک چرخ است. وب سایت شما به عنوان “مرکز” اصلی تجارت شما عمل می کند، جایی که میتوانید اطلاعات تجاری و نام تجاری خود را به طور کامل در یک فضای وب متعلق به خود نشان دهید. پره های بیرونی چرخ، کانالهای جداگانهای هستند که محصولات خود را بر روی آنها میفروشید، از جمله وب سایت هایی مانند دیجیکالا، شبکههای اجتماعی و موارد دیگر.
در حالت کلی شما برای فهمیدن نحوه فروش محصول در اینترنت علاوه بر موارد گفته شده میتوانید از افراد باتجربه در این زمینه و فعال در حوزه دیجیتال مارکتینگ مشاوره و کمک بگیرید. چراکه تمامی فعالیتهای موجود در بستر اینترنت در ابتدا بسیار ساده بهنظر میرسد اما کافیست کمی بدون هوشیاری عمل کنید، بلافاصله کسب و کار شما ضربه خواهد دید و این ضربهها علاوه بر صدمات مادی گاهی خسارات دیگری نیز به بار میآورند.
مثلا اگر سئو سایت شما از ابتدا درست پی ریزی نشود و فعالیتهایی انجام دهید که خلاف قوانین گوگل باشد، در صورت متخلف شناخته شدن شما توسط گوگل اثبات خلاف آن به گوگل بسیار دشوار خواهد بود و این باعث میشود گوگل شما را حتی درصورت فعالیت خوب دیگر به جستوجو کنندگان پیشنهاد ندهد.
شما میتوانید با مشاوران دیجیتال مارکتینگ ما در وب اندیشان تماس بگیرید در این زمینه راهنماییها و کمکهای لازم را به شما ارائهدهند.